[SEAT] [Arosa 6H] Portier zit vast

Richard87

New member
Lid geworden
28 jan 2015
Berichten
4
Ik heb een probleem met onze Seat Arosa. De vrouw had onlangs via het slot in de bestuurdersportier de auto van slot gehaald. Nadat ze wat uit de auto heeft gepakt heeft ze de auto weer op slot gedraaid. Hierna zat de sleutel vast in het slot. Met wat heen en weer rammelen heb ik er uiteindelijk weer beweging in gekregen. Helaas op die manier dat de sleutel nu eindeloos rondgedraaid kan worden. Ik heb het slot al eens gereviseerd met zo'n setje, maar vrees dat ik daar opnieuw aan mag beginnen. Niet zo'n probleem...

Wat wel het probleem is, dat de deur van binnenuit óók niet meer los wil. Ik ben er via de kofferbak in gekropen en heb via de centrale vergrendeling op het deurpaneel alles van slot gedaan. Het pennetje wat aangeeft of hij op slot is of niet kwam nu ook wat omhoog. Helaas kreeg ik de deur nog steeds niet open. Via internet gevonden dat als je de deurbekleding verwijderd en aan het stangetje van het pennetje trekt en tegelijkertijd aan de kabel/hendel trekt het mogelijk zou lukken. Dit is mij 2 keer gelukt, maar sindsdien niet meer.. ben inmiddels al meer dan 2 uur aan het proberen geweest maar helaas. Het portier zit nu dus helemaal vast....
Ook heb ik al geprobeerd het palletje wat aan het slot vast zit zeg maar, te draaien met een tang. Echter heb ik hier geen ruimte voor. Ook kloppen/slaan op de binnenzijde van de door, ook geen succes.

Heeft iemand hier de gouden tip waarmee ik mijn bestuurdersdeur nog 1 keer open kan krijgen zodat ik het slot en de slotmotor kan vervangen?
 
Laatst bewerkt:

Richard87

New member
Lid geworden
28 jan 2015
Berichten
4
Dank voor je reactie! Gisteravond kwam ik dit filmpje ook tegen. Hetgeen er rond 5:55 getoond word leek mij de meest kanshebbende. Met een kleine schroevendraaier kon ik net tussen de binnenzijde van het portier en de module. Helaas lukte het ook hier niet mee. Kort daarna schoot de kabel los... Nog verder van huis.

Toch is het mij kort daarna meerdere malen gelukt de deur los te krijgen. In mijn geval is dit gelukt door tegelijk aan het stangetje te trekken welke aangeeft of de deur op slot is of niet, in combinatie met de knop voor de centrale vergrendeling. Schijnbaar heeft dit intern genoeg beweging gemaakt waardoor ik met de klink aan de buitenkant (die gelukkig nog vast zat) de deur wel los heb kunnen maken. Tweede geluk, ik had zelfs nog een twaalfkant bit liggen en heb direct de module losgeschroefd. Tevens ook gelijk het slot er uit gehaald. En het is ook duidelijk geworden waardoor het probleem ontstaan is: Wanneer ik de sleutel in het slot draai, blijft het lepeltje vast. Waarschijnlijk binnenin iets afgebroken (De bekende kwaal).

Ik vermoed dat de module niet vrij gaf omdat het lepeltje dus niet meer gedraaid kon worden. Toch ga ik allebei de onderdelen bestellen, ondanks dat de module misschien nog wel goed is. De binnenverlichting reageert namelijk ook niet meer op de bestuurdersdeur, en ook de zoemer werkt niet meer. Beide kwalen die (vaak) ook uit de module weg komen.
 

nd-photo.nl

Vriend van Seat-Online
Lid geworden
13 feb 2012
Berichten
37.722
Idd, nieuwe deurslot kost volgens mij niet meer zoveel voor dat model. Wij hebben zelf een VW Lupo, dus zal min of meer hetzelfde zijn. Heb zelf ook een reparatiesetje klaarliggen voor het geval dat.
 

Richard87

New member
Lid geworden
28 jan 2015
Berichten
4
Afgelopen week heb ik het slot voorbereid. Ik heb deze uit elkaar gehad, goed doorgespoten met remmenreiniger, leeg gepulkt :p en vervolgens gesmeerd met grafietpoeder. Voorzichtig pennetje eruit, beetje poeder, pennetje er weer in en zo alle pennetjes bij langs geweest. Sleutel gaat nu super soepel in het slot. Dit lijkt dus verder goed.

De vervangende onderdelen zijn ook binnengekomen, gisteravond kwam het revisie-setje. Heerlijk gepruts, maar het zit in elkaar. Eerder deze week kwam de slotmodule al binnen. Deze had ik besteld bij Winparts op advies van de klantenservice. Zou eerst de MaxGear bestellen maar deze scheen redelijk vaak teruggestuurd te worden. Daarop kwamen zij met het advies voor deze module. Deze er in gezet, maar dit lijkt wel heel nauw te luisteren. Ik heb de slotvanger iets moeten verstellen naar buiten toe, omdat hij hem niet goed leek te pakken. Daarnaast vind ik hem wel erg snel 'openen' als je aan de klink trekt. Er zit een hele andere weerstand op (veel minder) dan bij de oude module het geval was, voor mijn gevoel bijna te weinig.

Vandaag heb ik het hele spul in elkaar gezet. Helaas werkt het niet helemaal lekker. De deur van slot doen gaat super, goede reactie als je de sleutel omdraait. Echter het op slot doen lukt niet. Het voelt bijna alsof het lepeltje... er overheen schuift. Maar dat zou gek zijn want open wil wel dus hij zit er wel goed in. Alleen als ik de sleutel zeer hard aanduw en dan de deur op slot draai werkt het. Draai ik hem met een schroevendraaier gaat het wel goed. Daarnaast sluit de klink niet helemaal lekker meer aan. Deze kan ik wel iets verstellen met het blokje waar de kabel aanzit, maar dit zorgt er alleen voor dat de deur nog eerder open gaat (je hoeft de klink minder ver aan te trekken voordat de deur ontgrendeld).

Al met al... weet ik het niet zo goed. Wat zouden jullie doen? Nog een module bestellen en kijken hoe die past/werkt? De deurmodule verstellen lijkt niet echt een optie, wanneer je de schroeven er in draait lijken deze de module op zijn plek te zetten.

Toevoeging: Lampje naast het pennetje knippert nu wel weer, dat deed hij met de oude module niet. De zoemer werkt helaas (nog) niet.
 

nd-photo.nl

Vriend van Seat-Online
Lid geworden
13 feb 2012
Berichten
37.722
Aftermarket kan "hit & miss" zijn... Het kan zijn dat een ander merk het beter doet, maar garantie heb je helaas nooit.
 
Bovenaan